16.12.2013

kanöle bordöle.. ya da canelé ya da bir yılbaşı geleneği ya da.. diğer güzel şeyler.. ve yaşam çalınmış güzel anlardır aslında..

ben huzursuz ruhlu bir kadınım..
değişken ve gelişken ..
o yüzden içinde yaşadığım ortamlar da sürekli devinim halindedir..
her an birşeyler değişir evde..
bir pufun koltuğun ya da aksesuarın yerini koruma süresi bilemedin 3 hafta ..

saime hanım derdi..
huzursuz kadınlar evlerinin şeklini değiştirirmiş derdi.. her eşya değiştirdiğinde..

ama bir süredir..
artık içine sindiği içn midir..
o da olgunlaştığı için mdir nedir..
kütüphanem ve evimin o bölümünün düzeni hiç değişmiyor..
yaşam alanımızın sağ duvarı tamamen kitaplık..
kimi raflarda çift sıra..
evdeki bütün benzemez rafları eski kitap sayfalarıyla kapladım..
rengi ve dokusunu çık seviyorum dahası..
canım her istediğinde yeni bir raf ekleyip onun da üzerini kaplıyorum..

en son geçen yıl da yekerlekli bir okunmamış kitaplar kitaplığı ekledim..
kitaplığın önündeki kanapenin arkasına..
tam istediğim görüntüye ulaştım..

ve bu dekoru yılbaşı süsleriyle doldurmaya bayılıyorum..
onca süsü ..
o atmosferi paylaşmayı çok sevdiğim iki en eski dostumla da 
bir akşam üzerinden geceye..
yılbaşı öncesi erken partisi yapmayı gelenekselleştiriverdik kaşla göz arasında..
yılın son günleri sıkışıveriyor..
davetler kurumsal partiler..
ama böyle erken olunca pek keyifli..

artık şık şıkıdım da giyiniyoruz..
şaraptan kahveye çaya muhtelif içecek.. değişmez bir peynir tabağı..
krakerler ve ..
bir değişik tad.. oluyor koltukların arasında ki sehpanın üzerine..
uzun ve keyifli bir toplantı oluyor..

üçümüz.. yılları devirdik iyi ve kötü ve acemi ve tecrübeli günler geçirdik..
bu yıl da yaptık toplantımızı bizim tadı damağımızda kalan bir günümüz oldu..
bu günümüze..
ne eşlik etti değişen tad olarak bu yıl..
canelé..

çok başarılı bir lezzetti..
kıtır kıtır ve bir hafta kadar da dayanmıştı..
bu yıl farklı olsun dedim..
listede iki yeni denenecek vardı..

ama birkaç hafta önce çatlattığım fırının kapağı tamamen kırılıverince..
bir tanesini onu da zor bela yapabildim..
kırılan kapakla beraber.. 
kulpu da gidince.. son partiyi alımam zor oldu fırının elinden.. ama başardım..

kanöle bize biraz yabancı bir lezzet..
dışı yumuşak ve ortası sanki fırında muhalebi kıvamında oluyor..
duyduğuma göre son zamanlarda pek ünlü olmuş..
yurt dışına gidenlerin fransadan getirdiği bir armağan olmuş hatta.
internette baktım annem 28 tanesi 50 dolara filan satılıyor...

ben de pişirmeyi deneyince farkettim..
pek de kolaymış yapımı ve pek de farklı..

benim yaptığım.. lavanta ve vanilyalı idi.. 
ama farklı baharatlar denenbilir.. azıcık tarçın veya zencefil eklenebilir..

tam 30 adet kanöle için
nam-ı diğer kanöle bordole (bordeau yöresinden )

2 yumurta +2 yumurta sarısı..
2 kupa toz şeker..
(ben ölçü kabı kullanıyorum ama klasik bir neskafe kupası da işinizi görür.. 
su bardağı boyutları pek değişken zira..)
yarım kupa un..
2 kupa süt
dört kaşık tereyağ
1 vanılya çubuğu ve 1 yemek kaşığı kaşığı lavanta..
1 kaşık viski..

bir tencereye..
sütü yağı lavantayı 
( ben çiçekçilerden alınan lavantadan kullandım
 önce çay süzgecine koyup sudan geçirip bir yıkadım.. 
sonra tencereye koyuverdim.. )
ve vanilya çubuğunun içindeki çekirdekleri.. 
videonun tam 3. dakikasında size gereken işlem başlıyor.. 
(ama ben hem çekirdekleri koydum hem de kıyanayıp vanilya çubuğunu da atıverdim içine..
fazla vanilya göz çıkarmaz.. diye..
çıkardı..
 nedir..

lavanta kokusuna baskın oldu vanilya kokusu..

evet lavanta süt ve yağ tencerede.. kaynıyor ..
hemen altı kapatılıyor ve 10 dakika kadar bekletiliyor..


o arada..
yumurta ve yumurta sarıları.. un ve şeker.. 
çırpılıyor..
sonra dinlenmiş olan süt.. 
sözülüyor bir süzgeçle..
ve un şeker yumurta karışımının üzerine azar azar eklenip çırpılıyor..
viski de eklenip.. 
sonra buz dolabına konuyor ve 1 saat iyice soğuyana kadar bekletiliyor..



o arada..
canelé kalıplarınızı hazırlayın siz..
azcık tereyağı ve ya zaytinyağı ile yağlayın..
bendekiler tam kanöle kalıbı değiller olması gereken şudur..





bendekiler bu güzellikler..
çok neşeliler..
silikonlar..
ama 12 adetler..
o yüzden fazladan.. 
browni kalıplarının içine kağıt kalıplar koydum ama kağıtları da yağladım da koydum..

sonra efenim..
fırınınızı 280 dereceye ayarlayın ve ısıtın..
ki meğer benim fırınım 270 maks ayarlanabiliyormuş

birinci parti.. daha iyi ısınan alandaki kanöleler daha iyi kabarmış =)


karışım soğuyup.. fırın da ısınınca..
her bir kalıbın 2/3 ünü karışımla doldurun ve fırına gönderin.. 
beş dakika sonra.. ısıyı 180'e indirin
ve bir saat daha pişirin diyordu ama ben 
kapak kırıldığından ..
turboya ayarladım  fırını..
o yüzden ilk partiyi 40 dakikada aldım..
onları alırken ..

kırık fırın kapağının dramatik görüntüsü içinde pişmekte olan kanöleler


kapağın dışı tamamen elimde kaldı...
o yüzden ikinci partiyi..
pişirirken..
biraz daha uzun tuttum..
daha az ısınır firın belki diye

ilk parti

ikinci partinin üzeri karamellenmiş hali..



üzeri karamellenmişti..
rengi biraz daha koyu olmuştu açıkçası..

ilk parti daha iyiydi..
şimdi karar verin..
ilk 5 dakikayı normal 270 derece..
sonrasını turbo 40 derece tutabilir..
ya da tarifteki orijinal ayarı kullanabilirsiniz..
yani 5 dakika 280 derecede..
1 saat 180 derecede..

pişerken önce tombul tombul kabarıyorlar.. 
fırından çıkarıp..
kalıplardan direkt ızgara üzerine alıp soğuyunca..
iniyorlar.. korkmayın olması gereken bu..
dışı kıtır iyi pişmiş..
içi muhallebimsi dedim ya.. 

servis tabağım ve içi boşalmış kalıplarım.. çok güzeller di mi??

e hadi ben mi söylicem yiyoruz ..
ve çok beğeniyoruz..

havalı isimli fransanın provans bölgesinden esintiler taşıyan bir yeni tatlımız oldu..
üstelik fırının kapağını kırmazsanız..
gayet de kolay..

şimdi..
bir gözlem size..
buzdolabında beklerken..
karışımın bir kısmı dibe çöküyor..üstte daha sulu dipte daha yoğun oluyor o yuzden kalıplara dökmeden önce biraz karıştırın.. 

hadi kötü yengelik yapmadım işte..
farkettiğim bir sırrı da paylaştım..
=)

bir daha yapacağım evet.. ve bu sefer vanilyayı daha az lavantayı daha çok koyup biraz daha fazla bekleteceğim..

tarifi süper..
kolay..
ve güzel.. 

yarasın annem.. siz de yapın ve bana da söyleyin nasıl bulduğunuzu..=)


Image Hosted by ImageShack.us

2 yorum:

Gülay Ersoy dedi ki...

Görüntü harika, eminim tadı da öyledir. Ama şimdi bana viski aldırmayın yada kapı kapı aratmayın :) koymasak tat çok değişir mi? Kitaplığınıza, kaplamalarınıza da bayılıyorum, ben belki de babamdan kaynaklı (o size benzer bu yönüyle) daha sırasız ve bazen ters bile koyabilirim. Etki-tepki meselesi:) Ve son olarak her Saime Hanımı yad etmeniz, benimde Berin Hanımı yadıma

Adsız dedi ki...

Kanöleler çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Kırık fırın kapağına rağmen:) Bunu da yapacağım tıpkı Tarte Tatin'i yaptığım gibi. Teşekkürler güzel tarifler için...Tarte Tatin'e bayıldık.
Ben vanilya özütü yaptım -hani votka ve vanilya çubuklarından yapılan- her tatlıya ondan koyuyorum. Herkes ne güzel kokuyor bu diyor, çünkü sentetik vanilya koymuyorum içine diyorum. Tavsiye ederim.
Unutmadan yeni piyanonuza göre odanızı tekrar dekore edecektiniz, projelerinizden bahsetmiştiniz.Yazının ve görsellerin devamı gelmedi, şekillendi mi son hali? Banu